FRANKOFONIA 2024
Frankofonia to nazwa święta kultury i języka francuskiego, z tej okazji w Zespole Szkół Gastronomiczno-Hotelarskich w Gdańsku od 21 lat organizuje się Konkurs Gastronomiczny.
Tegoroczna edycja Konkursu „Frankofonia” była wyjątkowa – po raz pierwszy ma rangę ogólnopolską, zarówno ze względu na zaproszonych gości, uczestników konkursu, jak i partnerów i sponsorów.
Tego dnia na terenie szkoły w powietrzu unosił się francuski urok – francuska mowa i muzyka, trójkolorowe kotyliony, czarne i czerwone berety. W programie uroczystości były atrakcje, takie jak wystawa impresjonistycznych obrazów Agnieszki Michalczyk, pokaz sommelierski Grzegorza Billota czy pokaz kulinarny Artura Ponisza z restauracji Eliksir. A propos Eliksir to restauracja, która jako pierwsza w Polsce otrzymała zieloną gwiazdkę Michelina, przyznawaną za proekologiczną kuchnię prowadzoną zgodnie ze zrównoważonym rozwojem.
Zadanie, z jakim przyszło się zmierzyć uczestnikom ogólnopolskiego Konkursu to „Kaczka na wiele sposobów”. Uczniowie prezentowali umiejętności przed szefami najlepszych trójmiejskich restauracji.1miejsce zajęli chłopcy z Zespołu Szkół Agrobiznesu w Człuchowie.
Główną nagrodą, którą ufundowała nasza Fundacja była wycieczka do Paryża – stolicy światowej sztuki kulinarnej.
Jesteśmy dumni z naszego utalentowanego młodego pokolenia. Jako Fundacja chętnie wspieramy to wydarzenie i czekamy na zaproszenie w przyszłym roku.
fot. gdansk.pl